הגאון רבי ניסים קרליץ שליט"א
חוט השני חלק ג', בקונטרס על שו"ע אה"ע סי' כ"א הנדפס בסוף הספר
פתח קישור
ראב"ד בבני ברק וראש כולל חזון איש, פסק להתיר גם פאה נכרית הנעשית משיער עצמה, ע"פ הרמ"א והמשנה ברורה: אמנם במכתב גילה דעתו שראוי להחמיר
"ונראה דהא דבעינן ב' כיסויים לשיער שבראשה, דהיינו מלבד הקלתא שעל ראשה בעינן נמי רדיד עליה, אין פירושו דיש דין שיהיו שערותיה מכוסים בב' כיסויים, אלא הפירוש דבכיסוי אחד נראה עדיין צורת השערות, ובזה סגי לדת משה, אבל דת יהודית היא שלא יראה אף צורת השערות, אף שהן מכוסות, ולכן אם יש עוד כיסוי עליהם לא נראה גם צורת השערות.
ולפ"ז אם הכיסוי ראש הוא באופן שלא נראה כלל גם הצורת שערות, וכגון אם המטפחת נפוחה וכיו"ב, סגי בהכי, ודוקא כשכל השערות מכוסות היטב.
וכן לפ"ז אשה הנוהגת לילך עם פאה נכרית, כיון שהפאה מעובה סגי בכיסוי זה של הפאה, ודוקא בתנאי כשכל השערות מכוסות היטב.
ולענין השערות שרגילין לצאת מחוץ לצמתן, כתב ברמ"א שם בשם הרשב"א דמותר, והיינו כיון דאי אפשר לצמצם על השערות היוצאות מן הבגד המצמצם השיער שלא יצאו לחוץ, ובזה מיקל הרשב"א. ובמשנה ברורה הביא מהזוהר שהחמיר מאוד שלא יתראה שום שיער מהאשה, משום דגרמה מסכנותא לביתא, וגרמא לבנהא דלא יתחשבון בדרא, וסטרא אחרא לשרות בביתה וכל שכן אם הולכות בשוקא כך וכו'.
לכן אשה כשרה שרוצה שח"ו לא יגרם מסכנותא לביתה, וכן שלא יגרם ח"ו שלא יתחשבו בילדיה, וכן שלא יגרם ח"ו שלא ישרא הסטרא אחרא בביתה, צריכה להיזהר ולהקפיד שלא יתראה שום שיער משערות ראשה.
ודע עוד דמה שאמרו שיער באשה ערוה, היינו אף משהו מן השיער אף פחות מטפח, ומה שאמרו טפח באשה ערוה, היינו בבשרה, אבל בשערותיה אפי' במשהו הוי ערוה, ואסור לקרות ק"ש וברכות כנגד משהו מן השיער. וברשב"א היקל רק לענין השערות היוצאות מחוץ לצמתן וכנ"ל, וגם על זה החמיר בזוהר וכנ"ל.
ולענין פאה נכרית כתב ברמ"א שם דמותר לקרות ק"ש כנגדה, וביאר במשנה ברורה שם דס"ל דעל זה לא אמרו חז"ל שיער באשה ערוה, וגם מותר לגלותה, ואין בה משום פריעת הראש, והיינו דמותר לצאת בה אפי' ברשות הרבים. ויש חולקין ואומרים דאף בפאה נכרית שייך שיער באשה ערוה ואיסור פריעת ראש, וכתב הפמ"ג דבמדינות שיוצאין הנשים בפאה נכרית מגולה יש להם לסמוך על השו"ע, ומשמע מיניה שם דאפי' שיער של עצמה שנחתך ואח"כ חיברה אותם לראשה, גם כן יש להקל, ובספר מגן גיבורים החמיר בזה עי"ש [דהיינו שלדעתו אסורה פאה משיער עצמה, ומותרת רק משיער חברתה]. ואשרי מי שמדקדקת בצניעותה לכסות את ראשה לפי כל הדעות".
בימינו שיש פיאות משער סנטטי, אם ניכר שאינם משער טבעי, זה אינו בכלל איסור של פריעת ראש.
וכתב עוד המשנה ברורה שם דאם אין מנהג המקום שילכו הנשים בפאה נכרית, בודאי הדין עם המחמירין בזה משום מראית העין, עכ"ל.
מבואר דמקום שיש בו משום מראית העין שיחשדו שהולכת עם שערותיה, לכו"ע אין לילך בפאה נכרית.
ביום ט"ז אדר ב' תשס"ה כתב הרב במכתב
הרב ש. י. נסים קרליץ
רמת אהרן
רח' ר' מאיר 6 בני ברק
בס"ד ט"ז אדר ב' תשס"ה
באתי בזה לחזק ידי הנשים שהתחזקו לכסות ראשן בבגד ממש ולא בכסוי העשוי משערות, אחרי שנתעוררו שאפשר להכשל בזה בכמה איסורים חמורים וראויים לברכה והלוואי שירבו כמותן בישראל
נסים קרליץ