הגאון ר' שלום מרדכי הכהן זצ"ל
נפטר ט"ז שבט תרע"א
שו"ת מהרש"ם או"ח סימן ע"ה סעיף ב
פתח קישור
וכל שכן שער נכרית עיין בדרכי משה סימן ש"ג אות ז', ומשבצות זהב שם ס"ק ט', ועיין תשובת מה"ר יהודה אסאד [שו"ת יהודה יעלה חלק א] יורה דעה סימן שס"ו בזה, ועיין נזיר כ"ח: "אפשר בפאה נכרית", ורבי מאיר וכו' דזוהמא לא ניחא ליה, ועיין סנהדרין קי"ב: שער נשים צדקניות וכו' "בפאה נכרית".
ויש לומר דכל זה במכוסה ועיין כר"ש שהעיר בזה בחשש חדש דעל פי הרוב השערות הם מנשים מתות דאסור בהנאה, ועיין יורה דעה סימן שמ"ט ופתחי תשובה שם, ועיין תשובת דברי חיים יו"ד סימן נ"ט שכתב דרובם מסכימים לאסור פאה נכרית, ובר"ן וריטב"א כתובות כתובות הובא באסיפת זקנים שם דאפילו לתת חתיכת משי על הפדחת שיהא דומה לשיער אסור דזהו דת יהודית [אמר העורך עיין לקמן שהרב בעצמו במקום אחר כתב שאין כזה ריטב"א ר"ן ואספ"ז].
ולפי זה יש ליזהר בקריאת שמע וברכת המזון ושאר ברכות שלא לברך נגד אשה המלובשת בפאה נכרית, אך בעצימת עינים אולי יש להקל, ועיין בט"ז ומגן אברהם סוף סימן זה, אבל נגד פאה נכרית שרבים מתירים יש להקל בעצימת עינים.
הגהות לספר ארחות חיים כהנמן או"ח סימן ע"ה סעיף ב
פתח קישור
עיין הגהות החתם סופר לאו"ח שדחה דברי מגן אברהם ופסק לאסור, ובספר לחמי תודה בשם אביו ההפלאה שהוא וב' בתי דינים הכריזו בחרם לאסור פאה נכרית.
אבל הם מיירי בשל שער ולא בשל משי וכדומה, וגם מה שכתב בדברי חיים משום בחוקותיהם לא שייך אלא בשער, אבל מה שכתב בשם אספת זקנים דגם של משי אסור, לא נמצא שם